Csúcssebessége 28 ezer kilométer/óra

Az Endeavour űrrepülőgép elindult a Nemzetközi Űrállomásra

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép hét asztronautával a fedélzetén elindult közép-európai idő szerint kedd reggel 7 óra 28 perckor a floridai űrközpontból, és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tart - jelentette az amerikai űrkutatási hivatal.

2008.03.11 13:30MTI

Az űrsikló alig kilenc perccel az indulás után elérte a Föld körüli pályát és az óránként 28 ezer kilométeres csúcssebességet. A hét asztronauta egyike japán, és az Endeavour magával viszi az ISS-re egy részekben szállítandó hatalmas japán laboratórium, a Kibo egyes elemeit. Ez a japán program még az 1990-es években született, de az elmúlt években számtalan esetben leállították, utoljára a Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófáját követően.

A laboratórium fő egysége a következő amerikai űrrepülőgéppel, májusban indul az ISS-re, míg a végső darab, a külső kísérletekhez szükséges "tornác" csak jövőre kerül a helyére. A japán űrhivatal eddig 6,7 milliárd dollárt költött a programra, egyebek között egy irányító központra is, Tokió közelében. Az Endeavour mostani útján szállítja a kanadai robotrendszer, a Dextre utolsó darabjait.

Ez a robotkar kiegészíti az ISS több mint hét éve üzemben lévő másik, szintén kanadai robotkarját. Feladata, hogy átvegye az űrhajósoktól a világűrben végzendő fárasztó, aprólékos munka egy részét. A NASA-nál a mostani az idei évre tervezett hat űrrepülés közül a második. Egy utat leszámítva mindegyiknek az ISS a célja.

A mostani űrmisszió az eddigi leghosszabb, több mint 15 napig tart, és ennek során az űrhajósok ötször tesznek sétát a világűrben. Ezeknek a "kiruccanásoknak" az időtartama összesen eléri majd a 33 órát. Az amerikai űrkutatási hivatalnak 2010-es határidőig kell az ISS építését befejeznie, amikor is le kell selejteznie kiöregedett űrrepülőgép-parkját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.