Minden simán ment az űreszközzel

Rendben összekapcsolódott az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással

Rendben összekapcsolódott szombat este az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - közölte az amerikai űrhivatal.

2008.02.09 19:18MTI

Az űreszközzel öt amerikai asztronauta és két európai űrhajós, a francia Léopold Eyharts és a német Hans Schlegel utazott az űrállomásra. A 320 kilométer magasságban végrehajtott dokkolás előtt az Atlantis, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) biztonsági szabályzatának megfelelően az űrállomás előtt hosszanti tengelye körül fordulatot tett, hogy az ISS-en tartózkodó űrhajósok le tudják fényképezni az űrrepülőgép belülről nem látható részeit.

A képeket a fedélzeti számítógép közbeiktatásával a földi űrközpontba továbbítják, ahol a szakértők tüzetesen megvizsgálják, történt-e az indításkor olyan mérvű kár, amely a visszatéréskor veszélyeztetné az űreszköz hővédő pajzsának épségét.

Az Atlantis küldetése részeként eljuttatta az ISS-re az első európai gyártmányú kutatómodult, a Columbust. Ebben a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportja által kifejlesztett kísérleteket is fognak végezni az űrhajósok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.