Műszaki hiba gátolja a kilövést

Legkorábban január 24-én indítják útnak az Atlantis

Legkorábban január 24-én indíthatják útnak az Atlantis amerikai űrrepülőgépet, amelynek az eredeti menetrend szerint már december elején el kellett volna indulnia a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette be csütörtökön a NASA.

2008.01.05 10:03MTI

Wayne Hale, az amerikai űrügynökség egyik illetékese sajtóértekezletén azonban azt is jelezte: lehetséges, hogy az űrsikló műszaki felkészítésnek az elhúzódása miatt a startidőpont áttevődik február elejére.

Az Atlantis legénysége 7 tagú lesz. Öt amerikai asztronautával egy német és francia utazik az űrállomásra. Az űrsikló juttatja el Columbus nevű európai gyártmányú kutatómodult, amelynek végleges helyre illesztésével a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrbázis lakótere is jelentően kibővül.

Az Atlanis december 6-i indítását azért halasztották el, mert külső üzemanyagtartályának a szintjelzői meghibásodtak. Ezt követően több alkalommal is lemondtak az újabb és újabb időpontokra kitűzött startokról, mert a műszaki hibát nem sikerült teljes egészében megszüntetni.

<br>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.