Fényképek közül válogattak a madarak

A varjak képesek megkülönböztetni a nőket és a férfiakat

Egy japán kísérletsorozat először mutatta ki, hogy a varjak képesek különbséget tenni nők és férfiak fényképei között.

2010.11.14 08:16MTI

A kísérletekben négy dzsungelvarjú (Corvus macrorhynchos) vett részt. E faj gyakorinak számít a japán városokban, jelenléte - a mi galambjainkhoz hasonlóan - már-már terhesnek mondható az egyre növekvő populáció miatt.

Miután a kutatók a varjaknak egy színes fényképsorozatot mutattak letakart hajú emberekről, kettejüket betanították, hogy a férfiak arcképeire bökjenek, a másik kettőt pedig arra, hogy a nőkére. Mindegyik varjú sajtdarabot kapott jutalmul, amennyiben helyesen választottak.

Amikor más nők és férfiak arcképeit adták a meglévőkhöz, és megváltoztatták a képek elrendezését, a négy varjú közül három továbbra is száz százalékos pontossággal eltalálta a helyes választ - írja a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

A negyedik tíz alkalomból hétszer választott jól. A kutatás eredményeit valószínűleg örömmel fogadják majd a várostervezők és környezetvédők, akiknek az a feladatuk, hogy megoldást találjanak a varjak és az ember harmonikus egymás mellett élésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.