Nekimennek a dengue-láznak

Génmódosított szúnyogokkal terveznek tereptanulmányt Malajziában

Malajziában génmódosított szúnyogokat bocsátanának szabadon még az idei évben, hogy felvegyék a harcot a dengue-lázzal. A határkövet jelentő tereptanulmány tervét vasárnap jelentette be a malajziai egészségügyi miniszter.

2010.10.11 12:37MTI

Az ellenőrzött környezetben zajló kipróbálást - melyet eredetileg már ebben a hónapban megkezdtek volna - a laboratóriumi tesztek eredményei alapján engedélyezte az ország biológiai biztonságért felelős bizottsága. A súlyos influenzaszerű tüneteket, sok esetben halált okozó dengue-lázat az Aedes aegypti szúnyogfaj nőstényei terjesztik.

A dengue-láz miatti halálozás 53 százalékos a malajziai fertőzöttek körében.


A kísérlet során 2-3 ezer hím Aedes aegypti szúnyogot engednek szabadon Malajzia két államában.

A rovarok génállományát úgy módosították, hogy utódaik gyorsan elpusztulnak, így a további generációkban a szúnyogok populációja egyre kisebb lesz a tudósok várakozása szerint. Környezetvédők azonban megkérdőjelezik, hogy génmódosított szúnyogokkal megelőzhető lenne a dengue-láz, és a nem várt következményekre figyelmeztetnek.

A módszer kritikusai azt is kiemelik, hogy a szúnyoglárvák csak tetraciklintől - egy gyakorta alkalmazott antibiotikumtól - mentes környezetben pusztulnak el. Évente 50 millió megbetegedés történik világszerte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A WHO regionális találkozója hétfőn kezdődik a maláj fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.