80 millió éve tengerszint jóval alacsonyabb volt

A dinoszauruszok idején mélyebbek voltak a tengerek

Nyolcvanmillió évvel ezelőtt, amikor a dinoszauruszok éltek, a tengerek mélyebben voltak, és a tengerszint 170 méterrel alacsonyabb volt, de ez a trend folytatódni fog az elkövetkező nyolcvan millió évben - állítják ausztrál kutatók

2008.03.07 19:01MTI

A Science amerikai tudományos magazinban közzétett tanulmányukban a szakemberek azt fejtik ki, hogy számítógépes modelljeik szerint az elkövetkező nyolcvan millió évben a tengerfenék tovább mélyül, és a tengerszint 120 méterrel lesz alacsonyabb.

Ez az előrejelzés - amely, mint írják, évi 0,015 centiméteres csökkenést jelent évszázadonként - nem mond ellent az ENSZ klímaváltozási kormányközi bizottsága (IPCC) által becsült értéknek, amely szerint 2100-ra a tengerek szintje 18-59 centiméterrel fog megemelkedni.

Nyolcvanmillió év múlva tehát Oroszország össze lesz kötve Alaszkával ott, ahol a mai Bering-szoros található - hajdanán is így volt ez, így vándorolhattak át az indiánok Ázsiából. Anglia közös földrészt fog alkotni Európával, valamint Ausztrália egy kontinenssé válik Pápua Új-Guineával. Az Antarktisz és Grönland annyi jeget tartalmaz, hogyha mind felolvad, a tengerszint 50 méterrel emelkedne meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.