Újabb elmélet a dinók kihalásáról...

Rovarok miatt pusztultak ki a dinoszauruszok?

A dinoszauruszok 64 millió évvel ezelőtti kihalásáról máig parázs viták folynak - Most új elméletek is napvilágot láttak, például, hogy nem volt elegendő dinónőstény.

2008.01.13 10:40MTI

A dinoszauruszok 64 millió évvel ezelőtti kihalásáról máig parázs viták folynak. Két elmélet is különösen divatos: az egyik szerint egy aszteroida becsapódása okozott olyan katasztrófát, ami a vesztüket okozta, a másik szerint egy vulkánkitörés következményei voltak végzetesek számukra. Más tudósok teljesen új elméletekkel állnak elő, például azzal, hogy nem volt elegendő dinónőstény.

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem zoológusa egy most megjelent könyvben (What Bugged the Dinosaurs? Insects, Disease and Death in the Cretaceous - Mi vitte el a dinoszauroszokat? Rovarok, betegség és halál a krétakorban)") a rovaroknak tulajdonítja a dinók megsemmisülését - írja a német Spiegel.

Poinar a rovarokat teszi részben felelőssé a dinó-halálozásért. Egyrészt betegségek közvetítésével sok populációt megtizedelhettek, másrészt teljesen megváltoztatták a növényvilágot. Elősegíthették ugyanis a virágos növények elterjedését, amelyek a dinoszauruszoknak addig táplálékul szolgáló többi növényt kiszoríthatták.

Poinar jó ideje kutatja a borostyánzárványokat, és többféle kórokozót is talált a több millió éves rovarokban, például a maláriáét. Utal továbbá a dinók ürülékéből kimutatott különböző fonálférgekre, szívóférgekre és protozoákra is, amelyek szintén több betegség okozói lehettek. Ami pedig segítette a kórokozók elterjedését, az a késő krétakorban uralkodó meleg éghajlat volt, amely ideális körülményeket teremtett a vérszívó rovaroknak.

Poinar szerint a dinók immunrendszere nem volt felkészülve ezekre a kórokozókra, a betegségek tömeges kitörése így végül a fajok eltűnéséhez vezethetett. A zoológus nem vitatja mindemellett, hogy az őshüllők kihalásához az aszteroida becsapódás és a vulkánkitörések is hozzájárultak, de szerinte ezek egyedül nem tehetők felelőssé a folyamatért. A rovarok végezhették be szerinte a munkát.

Persze akadnak vitatói is az új elméletnek. Philippe Claeys, a brüsszeli Freie Universität munkatársa szerint újra és újra a felszínre bukkannak ősrégi elméletek, de vitathatatlan, hogy az üstökös becsapódása utáni időből nincsenek dinoszaurusz leletek, ami egyértelműen arra utal, hogy ez a katasztrófa okolható a kihalásért.

Sőt, az összes állat-és növényfaj 60-70 százaléka is eltűnt. A becsapódás után a légkörbe került hatalmas mennyiségű por ugyanis jó időre elállta a napfény útját, és az ezt követő lehűlés következtében a Földön globális tél uralkodott el - ez okozta sok élőlény kihalását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.