Véget ért a háromhetes expedíció

Akár 40 új faj is kikerülhet Indonézia partjai mellől

Akár 40 új állat- és növényfajt is felfedezhettek Indonézia partjainál egy augusztus 14-én véget ért háromhetes expedíció során - jelentették be a kutatók csütörtökön.

2010.08.26 15:56MTI

Az amerikai és indonéziai szakemberekből álló kutatócsoport a létező legmodernebb technológia segítségével vizsgálta az Indonézia partjaihoz közeli Sangihe Talaud tengerfenéki régió flóráját és faunáját.

A vizsgált terület teljes egészében a Malajziától a Fülöp-szigeteken át Indonéziáig húzódó úgynevezett Korallháromszögben található: ez a közel hatmillió négyzetkilométernyi terület a világon egyedülálló gazdagságú tengeri élővilágának ad otthont.

A kutatók elmondásuk szerint maguk is elámultak a sokrétű, színes világot tükröző felvételek láttán. Az élőlények között voltak többek közt tányérméretű tengeri pókok és virágszerű, feltehetően húsevő szivacsok is.

A kanadai Victoria Egyetem kutatója, Verena Tunnicliffe elmondása szerint a rendkívüli felvételek bepillantást engednek a világ egyik legösszetettebb, ugyanakkor kevéssé ismert tengeri ökoszisztémájába. A több mint 100 órányi videófelvételt és 100 ezer fotót egy robotjárműre rögzített nagyfelbontású kamera készítette, mely a képeket élő egyenesben továbbította az expedíciós központokba műholdak és nagysebességű internetkapcsolat segítségével. A kutatók kifinomult hanglokátoros térképészeti eljárással, valamint a robotjármű segítségével derítették fel az Indonézia északi partjai közelében található, közel 54 ezer négyzetkilométeres tengerfenéki területet, amelynek mélysége 240 métertől 1600 méterig terjedt.

Az expedíciót az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) hajójáról, az Okeanos Explorerről hajtották végre, de egy indonéziai hajó, a Baruna Jaya IV is hozzájárult a kutatáshoz minták gyűjtésével.

Ezek a minták minden jövőbeli felhasználási jogosultsággal együtt Indonéziát illetik. Az expedícióról további információk az oceanexplorer.noaa.gov/okeanos/explorations/10index/welcome.html internetes címen érhetők el.

Annak megállapítása, hogy egy faj valóban új, tudományos felülvizsgálathoz és más követelményekhez kötött, amelyek együttes lefolytatása akár éveket is igénybe vehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.