Amikor majd ránk támad a robotgép

Hasfelmetsző robotok - képesek gyilkolni a háztartási gépek?

A mindennapi életünket megkönnyítő technikai berendezések rohamos fejlődésének ki tudja mi szabhat gátat?

2010.08.19 07:31sheep - ma.hu

Gyógyításra, háztartási munkákra és szórakoztatásra már beengedtük otthonainkba a gépeket. De mi van, ha nem csak megkönnyítik életünket?

Számtalan művész foglalkozott azzal, hogy papírra, vagy filmvászonra vesse gondolatait a motorizált jövőről. Ezeket a fantáziaképeket legtöbbször a tudatos, gondolkodó és érző robotok jellemzik. A konfliktus pedig azon alapszik, hogy a gépek teremtőik ellen lázadnak, megsebzik az embereket és átveszik az uralmat. A robotok még csak értünk harcolnak, és használója, programozója akaratát követik.

Az Institute of Robotics and Mechatronics kutatói egy olyan készüléket alkottak meg, mely érzékeli az anyagi különbségeket. A mechanikus kar kezébe egy éles tárgyat helyeztek, mellyel attól függően, hogy miként állították be, vágott bele az elé helyezett tárgyba. Először egy disznólábba szúrt, majd szabályos szeleteket vágott belőle. Egy bátor ember is kipróbálta a szerkezetet. Ám a robot érzékelte az emberi szövetet és nem sértette meg.

Az orvostudomány már számtalan olyan eszközt alkalmaz, amely bár emberi irányítással, de robottechnológiát használ. Esztétikai szempontból nagy előrelépés az a sebészeti eljárás, amely orvosi robot segítségével kisebb vágásokkal hajt végre igen komoly műtéteket.

Rengeteg automatikus, számítógépes biztonsági rendszer működik munkahelyünkön és otthonainkban. Beprogramozható háztartási gépek tömkelegét vásárolhatjuk meg, de a legújabb fejlesztések után már a robot személyi edzőt is kipróbálhatjuk.

A példák alapján látható, hogy egyre több olyan technikai újítás születik, amely elméletben az ember érdekeit és életben maradását szolgálja. A modern ember, már elképzelni sem tudja életét a fejlett technológia nélkül. A gépek megkönnyítik munkáját és magánéletét. Beengedtük személyes terünkbe őket. Mivel személytelenek, és emberi irányítás alatt tarthatóak, nem félünk tőlük.

A tudósok körében azonban egyre többször vita tárgya a technológia ”személyessé” válása. Egy idő után ugyanis erkölcsi és etikai határokat fog feszegetni a robottechnika alkalmazása. Az igazi probléma akkor merül majd fel, ha a robot hibázik és nem az ember. A kérdés pedig inkább az lesz, hogy akkor a mozgó, beszélő robotot fogjuk hibáztatni, vagy magunkat, mert kést adtunk a kezébe?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.