Robotika az izomsorvadás ellen

Robotok edzik majd az asztronautákat

A hosszú űrutazások során nemcsak a súlytalanság következtében kialakuló izomsorvadás, hanem a lelki terhek, például a depresszió ellen is fel kell venni a harcot.

A bielefeldi kutatók azt tesztelik, vajon hogyan segíthet ebben egy robot fitnesz-edző. A háromévesre tervezett projektet az egyetem információi szerint a Német Űrrepülési Központ (DLR) 2,2 millió euróval (626 millió forinttal) támogatja. A tudósok célja, hogy mesterséges intelligenciájú rendszereket szociális interakciós képességekkel lássanak el, amelyek segítségével rugalmasan alkalmazkodnak az asztronauták kedélyállapotához és az emberi partner reakcióinak megfelelően formálják interakciós stratégiájukat. Más szóval: a robot edzőnek meg kell állapítania, milyen kedve van a vele kommunikáló embernek és hogyan célszerű motiválnia egy kis testmozgásra.

Ehhez szükséges, hogy felismerje partnerét, megértse szavait és gesztusait. FloBit, a robotedzőt Bielefeldben fejlesztik ki a tudósok. A projekt végén kezdetét veszi egy vizsgálat Kölnben, amely során kísérleti személyeket figyelnek meg, akik zárt élettérben több hetet töltenek el a robot edző társaságában.

Többek között az emberek sportteljesítményét és a hangulatát elemzik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.