Szélhámosnak tartották, de hallgattak is rá

Magyar volt a brit elhárítás "Hitler-asztrológusa"?

Saját főnökei közül is sokan szélhámosnak tartották, de hallgattak is rá: Louis de Wohl, a brit elhárítás magát Hitler- és asztrológia-szakértőnek kiadó, magyar gyökerű asztrológusáról most tették közzé a brit országos levéltárban őrzött részletes aktákat.

2008.03.05 12:02MTI

A saját korában is közismert, de homályos figuráról, aki annak idején a Ludwig von Wohl nevet is használta, az MI5 - a brit belső titkosszolgálat - hivatalosan soha nem hitte el, hogy valóban tagja a magyar és/vagy német nemesi arisztokráciának, és a szolgálat figyelmeztetéseket is kiadott arról, hogy nem szabad megbízni "ebben a pojácában".

Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy Wohl sok magas rangú brit hírszerzési illetékessel elhitesse: biztos tudomása van arról, hogy Hitler megszállottja az asztrológiának, és semmilyen döntést nem hoz a svájci asztrológusával tartott konzultációk nélkül. Ennek alapján ő - saját asztrológiai ismeretei révén - úgymond ki tudja számítani a Führer döntéseit.

Christopher Andrew, a cambridge-i egyetem hírszerzéstörténész professzora, aki éppen most írja az MI5 történetéről szóló könyvét, a keddi The Timesnak elmondta: a náci diktátor az asztrológiát valójában "teljes képtelenségnek" tartotta, mégis, az a hiedelem, hogy figyel horoszkópjára, valahogy bekerült a brit kormány hírszerzési főnökeinek gondolkodásába. Olyannyira, hogy de Wohl - aki 1935-ben költözött Londonba Németországból - Churchill propagandagépezetének is fontos fogaskerekévé vált.

A Special Operations Executive (SOE) - az ellenséges vonalak mögötti diverzáns tevékenységet összehangoló brit szolgálat - az MI5 ellenkezése dacára egyenruhát és századosi rangot adott a hivatalosan "sarlatánnak" bélyegzett Wohlnak, és 1941-ben, még a Pearl Harbor elleni támadás előtt amerikai előadókörútra küldte. Wohl feladata a háborútól vonakodó amerikai közvélemény és politika meggyőzése volt arról, hogy Hitlert könnyen sebezhetővé - és ezzel legyőzhetővé - teszi vonzódása az asztrológiához.

Fellépése nem maradt hatás nélkül: a New York Sun című tömeglap egész riportot közölt, amely szerint Wohl azt jósolta, hogy Hitlert "egy éven belül el lehet intézni". A titkosítás alól most feloldott iratok tanúsága szerint Wohlnak a brit hadvezetés legmagasabb köreiben is akadtak csodálói. Közéjük tartozott mások mellett John Godfrey tengernagy, a haditengerészeti hírszerzés főnöke, aki saját bevallása szerint gyakran képtelen volt megérteni Hitler szeszélyes, ellentmondásos stratégiai döntéseit.

Wohl jóslatai közül azonban végül is gyakorlatilag semmi nem vált valóra, a szövetségesek a csillagállások tanulmányozása nélkül is legyőzték Hitlert, a magát "modern Nostradamusnak" is nevező jövőbelátót pedig - aki a hatvanas évek elején, Amerikában halt meg - a háború után igyekeztek elfelejteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.