Rajta volt a halállistán

Hitler meg akart szabadulni Chaplin-től

Március végén kerül árverésre Londonban egy ritkaságszámba menő, dr. Johann von Leers által írt náci propagandakötet.

2008.03.01 19:45szinhazportal.eu

Az 1930-ban, Berlinben megjelent 95 oldalas "mű" többek között zsidó bankárok, újságírók, akadémikusok, közgazdászok, művészek nevét tartalmazta, köztük Albert Einstein-ét is. A kötetben dr. Johann von Leers a „zsidó művészek” címszó alatt Charlie Chaplin is megemlíti, holott köztudott, hogy minden idők egyik legnagyobb művésze nem is volt zsidó. 

A náci propaganda rendkívül veszélyesnek tartotta Chaplin, így került fel a feketelistára. A történészek szerint Chaplin akkor döntött úgy, hogy megcsinálja „A Diktátor”- t, amikor kézhez kapta dr. Johann von Leers kötetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.