Harminc kameruni féreggőte

Kannibál kétéltűeket sikerült tenyészteni

Német biológusok a világon egyedülálló tenyésztési sikert értek el furcsa kameruni kétéltűekkel: első ízben sikerült szaporítaniuk a kameruni féreggőtét, amely élete első hónapjaiban kannibálként táplálkozik.

2010.07.18 16:45MTI

A gilisztaszerű fiatalok anyjuk zsírban és fehérjében gazdag bőrét fogyasztják, amely újraképződik - közölte a Jénai Egyetem a Die Welt című német lap szerint (www.welt.de).

Az állatok apró kígyóként tekergőznek a földben, anyjukat keresve. Mihelyst megtalálták, szorosan testéhez simulnak, és szakadatlanul belevájják fogaikat a bőrébe.

Az utódok különleges fogazata miatt az anyaállat sértetlen marad. Az ivadékgondozás e rendkívüli formája mintegy két hónapig tart, és korábban nem tudták megfigyelni fogságban tartott állatoknál.

A Jénai Egyetem speciális zoológiai és evolúcióbiológiai intézetének pincéjében jelenleg mintegy harminc kameruni féreggőte (Geotrypetes seraphini) él.

Tenyésztésük révén a kutatók remélik, hogy többet megtudhatnak a kétéltűek ivadékgondozásáról, és szeretnék vizsgálni a féreggőték nemi szerveinek evolúcióját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.