Az ámor: drog

A szerelmi ének boldogságérzettel tölti el a madarakat

Sokak szerint a madarak énekléskor különösen kellemes érzelmi állapotban vannak. A tudósok ezt antropomorf megközelítésnek tartották, de az új vizsgálati eredmények mást mutatnak.

2010.07.15 08:33National Geographic

japán RIKEN Agykutató Intézet kutatói fölfedezték, hogy a madárének valóban kellemes érzetet vált ki az éneklő állat agyában. Amikor a hím madár azért dalol, hogy odacsalogassa a tojókat, az agy specifikus "jutalmazó" központja fokozott aktivitást mutat.

Hasonlóan erős izgalmi állapotot jön létre az agyi jutalomközpontban, mint amilyet a kábítószerek szedése okoz. Az emberek és az állatok agya úgy programozott, hogy jutalmazó ingerre - amilyen az élelem vagy a szex - pozitív emocionális választ ad. Úgy vélik, hogy ennek a jutalmazó jelnek a kritikus részét az agy ventrális-tegmentális area (VTA) nevű részében lévő dopamintartalmú neuronok fokozott aktivitása adja.

A természetes jutalmakon kívül ugyanezeket az agyi áramköröket mesterséges jutalmakkal - például kábítószerekkel - is jelentős mértékben aktiválni lehet. Emlősökön végzett korábbi vizsgálatokban megállapították, hogy a VTA-ban lévő dopaminneuronok szinaptikus kapcsolatai jelentősen megerősödtek, miután az állatoknak drogokat, például amfetamint vagy kokaint adtak. A kutatók úgy vélik, hogy ez a fajta megerősödés jelentős mértékben hozzájárul a függőséget okozó viselkedés fennmaradásához.

Kevésbé tanulmányozták azt, hogy okoznak-e ilyen fölerősödést a természetesebb jutalmak is. A másokkal való társas kapcsolatok létfontosságúak a normális, egészséges élethez, és ezért fenntartásuk jutalmat érdemel mind az embereknél, mind az állatoknál.

Az udvarló éneket megjutalmazza az agy

Egy új tanulmányban Ja-Csun Huang és Neal Hessler az említett RIKEN Intézet Vokális (hanggal kapcsolatos) Viselkedési Mechanizmusok Laboratóriumában egy különleges társas viselkedést vizsgáltak: az énekesmadarak udvarlási énekét.

A hobbiállatként is gyakran tartott, Ausztráliában őshonos zebrapintyeknél a hímek két eltérő helyzetben énekelnek. A legfontosabb, amikor a hímek "irányított éneket" dalolnak a tojóknak való udvarlás folyamán. Amikor a hímek egyedül vannak, "nem irányított éneket" hallatnak, valószínűleg gyakorlásként, vagy hogy azokkal a madarakkal kommunikáljanak, amelyeket nem látnak.

A cikk Itt folytatódik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.