Irányíthatatlanul forgott

Kikötött a Progressz teherűrhajó az ISS-en a második kísérletre

A Progressz M-06M jelzésű orosz teherűrhajót vasárnap este automatikus üzemmódban rákapcsolták a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte az orosz űrrepülési irányítási központ.

2010.07.04 18:55MTI

A kikötés helyi idő szerint 20 óra 19 (közép-európai szerint 18 óra 19) perckor volt. A földi irányítás vasárnap reggel döntötte el, hogy este próbálkoznak megint a rákapcsolással. Ismét automatikus vezérléssel hajtották végre a manővert, és ez sikerült is. Az első dokkolási kísérlet pénteken kudarcot vallott.

Azóta kiderült, az volt a baj, hogy aktiválódott a kézi rákapcsolási rendszer távirányítója, ami ilyen esetekben felülírja az automatikus vezérlést. A 2,6 tonna szállítmánnyal - egyebek között élelmiszerrel, vízzel, oxigénnel, üzemanyaggal, különböző műszerekkel és digitális videokamerával - megrakott űrhajó szerdán startolt Bajkonurból, és már útközben is jelentkeztek problémák, háromszor kellett korrigálni a pályáját.

Az első dokkolási kísérlet közben Alekszandr Szkvorcov, az űrállomás parancsnoka arról tájékoztatta a Moszkva melletti Koroljovban működő repülésirányító-központot, hogy a Progressz irányíthatatlanul forog és távolodik az állomástól. Az ISS történetében eddig egyszer sem fordult elő, hogy a legénység nem tudott csatlakoztatni egy teherűrhajót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.