Elsőképp kudarcot vallottak

Vasárnap este próbálkoznak ismét a Progressz ISS-re való rákapcsolásával

A földi irányítás végleges döntése nyomán vasárnap este közép-európai idő szerint 6 órakor körül próbálkoznak meg ismét azzal, hogy a Progressz M-06M jelzésű orosz teherűrhajót rákapcsolják a Nemzetközi Űrállomásra.

2010.07.04 14:58MTI

Az első dokkolási kísérlet pénteken kudarcot vallott. A 2,6 tonna szállítmánnyal - egyebek között élelmiszerrel, vízzel, oxigénnel, üzemanyaggal, különböző műszerekkel és digitális videokamerával - megrakott űrhajó szerdán startolt Bajkonurból, és már útközben is jelentkeztek problémák, háromszor kellett korrigálni a pályáját.

A dokkolási kísérlet közben Alekszandr Szkvorcov, az űrállomás parancsnoka arról tájékoztatta a Moszkva melletti Koroljovban működő repülésirányító-központot, hogy a Progressz irányíthatatlanul forog és távolodik az állomástól. Vasárnap megint csak először automatikus vezérléssel próbálkoznak. Ha ez nem sikerül, akkor Szkvorcov vagy a fedélzeti mérnök, Mihail Kornyijenko igyekszik kézi vezérléssel a teherűrhajót a Föld körül hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz csatlakoztatni.

A földi irányítás szakemberei szombaton úgy módosították az űrállomástól 2 kilométerre került Progressz pályáját, hogy a teherűrhajó visszafordulva elérje úti célját.

A Nemzetközi Űrállomás történetében eddig egyszer sem fordult elő, hogy a legénység ne tudott volna kézi irányítással csatlakoztatni egy teherűrhajót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.