Sokáig kell konsírozni
Mitől roppan a csokoládé?
Nemcsak a kávé íze függ attól, hogy hol termett az eredetileg apró cseresznyeszínű piros bogyó, de a kakaócserje termésének zamata is függ a termőhelyétől - derült ki egy, a közelmúltban tartott tájékoztatón.
2008.03.03 07:38MTIA kakaócserje termőhelye számára magas páratartalom, rengeteg eső meleg és árnyék szükséges. A "kakaóöv" az északi és a déli szélesség 20. foka közötti terület. A növénynek három alfaja van - hangzott el egy csokoládémester előadásán a közelmúltban. A Criollóból készülő csokoládé gyümölcsös és tejszínes ízű, nem keserű. A világon a legnagyobb mennyiségben termesztett Forastero íze nem túl jellegzetes, inkább kesernyés.
A Trinitario fajtából gyártott csokik gazdag, komplex fűszeres zamatúak és kicsit savas hatásúak. A csokoládékészítésnek hosszú történelme van - az évszázadok folyamán sok feltaláló tette még finomabbá a mára hatalmas mennyiségben gyártott édességet. Az 1800-as években egy svájci csokoládégyáros, Henri Nestlé saját találmányát, a tejport keverte a kakaómasszához, így született meg a tejcsokoládé. Ahhoz, hogy roppanjon és fényes legyen a csoki, sokáig kell gyúrni és keverni, azaz konsírozni - ezt Rodolphe Lindt alkalmazta először. A konsírozás után jön a formába öntés, a temperálás, majd a csomagolás és pihentetés. A csokoládékóstolás is ugyanolyan szakértelmet követel, mint a bor- vagy kávékóstolás.
A szakemberek szerint a csokoládék kóstolását először mindig a legalacsonyabb kakaótartalmúval ajánlatos kezdeni, és így haladni a több kakaót tartalmazó felé, mivel fordítva az alacsonyabb kakaótartalmú csokoládék szinte élvezhetetlennek tűnnének. Jelenleg minden komoly gyártó termőhelyek szerint válogatott táblákat készít. Emellett egyre nagyobb divat a vanília kihagyása. Megjelentek az első, 100 százalékos csokoládétáblák és a magas kakaótartalmú tejcsokoládék.
A német kultúrkörben hódítanak leginkább a szokatlan töltetű - például cékla, mustár vaddisznótöpörtyűvel töltött csokoládék. Új trend a biocsokoládék kedveltsége. Az amerikai és a latin kultúrkörben a tiszta csokoládé ízű táblák a legkeresettebbek - derül ki a világ egyik legnagyobb kávé és csokoládégyártó cégének a közleményéből. (MTI-Panoráma)
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 5:52 Pécs mutatkozik be a Magyar Zene Háza Város a Házban idei sorozatában péntektől vasárnapig
- 4:51 Párizs és Berlin hivatalosan is elindította közös harcműprojektjét
- 3:48 Átadták a megújult Véső úti Sportközpontot Szolnokon
- 2:45 Budapesten ad koncertet Anneke van Giersbergen
- 1:30 Czomba Sándor: egyre többen lépnek a munkaerőpiacra
- 0:30 Már idén milliárdos üzletté nőheti ki magát a női élsport
- 23:30 Több mint száz színésszel felvett új hangoskönyv-sorozat készül a Harry Potter-regényekből
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06