Több tízezrek haltak meg adatok eltitkolása miatt

Betegek életébe kerülhet az orvostudomány titkolózása

Az orvostudomány kutatási eredményeinek eltitkolása az elmúlt évtizedekben valószínűleg emberek tízezreinek életét követelte - állapították meg német tudósok.

2010.05.18 16:39MTI

A német Intézet a Minőségi és Gazdaságos Egészségügyért (IQWiG) kutatása során a tudósok több mint hatvan olyan esetet gyűjtöttek össze, amikor akadályozták a tudás elterjedését az orvostudományban.

"E gyűjteményt olvasva az ember úgy érzi, hogy egy krimisorozat forgatókönyv-tervezetét olvassa" - festették le eredményeiket a kutatók. A hétfő bemutatott tanulmány szerint különösen az új gyógyszerek kedvezőtlen vizsgálati eredmények elhallgatása elterjedt.

Kilencven, az Egyesült Államokban engedélyezett gyógyszer elemzéséből kiderült, hogy ezeket összesen kilencszáz tanulmányban vizsgálták, de még öt évvel az engedélyeztetés után is a tanulmányoknak csupán negyven százaléka került nyilvánosságra.

Amennyiben nyilvánosságra hozták a tanulmányok eredményeit, akkor is csak részleteiben tették meg.

"Az eredményeket gyakran sokkal pozitívabban mutatják be, mint amilyenek valójában voltak" - jelentette ki Beate Wieseler, a bonni intézet gyógyszerértékelési részlegének vezetője.

A kutatók hangsúlyozták: ennek a gyakorlatnak az elszenvedői gyakran a betegek, és ez különösen akkor igaz, ha elhallgatják a kudarcokról szóló jelentéseket.

"Ennek eredményeképpen az orvosok és a páciensek olyan eljárásokat és terápiákat alkalmaznak, amelyek a valóságban feleslegesek vagy egyenesek károsak" - mondta Wieseler.

A kutatók mai feltételezései szerint például az 1980-as években szívritmuszavarokra felírt gyógyszerek emberek tízezreinek halálát okozták, mivel a veszélyes mellékhatások lehetőségére nem figyelmeztettek. Az egészségügyben történelmi hagyománya van a titokzatoskodásnak - olvasható a tanulmányban.

Miután például a Chamberlen fivérek a XVII. század elején felfedezték a szülészeti fogót, az eszközt több mint három generáción át alkalmazták utódaik, de családi titokként őrizték. Senki sem tudja, hány anya és gyermeke hunyt el szülés közben csak azért, mert más szülészek nem ismerték az új felfedezést.

A kutatók a páciensek védelme érdekében törvényi szabályozást követelnek, hogy minden klinikai tanulmány eredménye könnyen és teljes terjedelmében elérhető legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.