Sok millió betegfelvétel - sok-sok panasz

Borzalmas adatok: az idős beteg gyakran nem a megfelelő gyógyszert kapja

A kórházak sürgősségi osztályain kezelt idős emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.

2010.03.19 10:07MTI

Az iparilag fejlett országok társadalmaiban mind több az idős ember, akik sok gyógyszert szednek és gyakorta kerülnek gyógyintézetbe. Az Egyesült Államok kórházaiban 2000-2006 között betegek millióit kezelték és a biztosítók, illetve a kórházak együttműködésével William J. Meurer és munkatársai kigyűjtötték a 65 évesnél idősebb betegek kórtörténetét.

Az így kirajzolódó statisztika a legpesszimistább szakembereket is meglepte. Csaknem 19,5 millió idős beteg, vagyis a sürgősségi osztályokra beszállított emberek 16,8 százaléka, a vizsgált hat év alatt legalább egyszer, de gyakorta több alkalommal is kapott olyan gyógyszert, mely valószínűleg kárára vált. A valóság erősen eltér a Vészhelyzet és más tévésorozatokban ábrázolt, látványos helyzetektől.

"Vannak gyógyszerek, melyeket feltehetőleg nem jó döntés idős betegnek adni, mert a remélt hatást messze túlhaladja a kedvezőtlen mellékhatások kockázata" - mondotta Meurer.

A nem megfelelő gyógyszerválasztás 86,5 százalékát tíz készítmény jelentette. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az összes rossz gyógyszerválasztás 40 százaléka két készímény volt, tehát már ezek forgalmának visszaszorításával sokat javíthatnának a helyzeten. Az egyik, idős betegeknek veszélyei miatt nem javasolt gyógyszer erélyes nyugtató, melynek gyakori mellékhatása kiszámíthatlan helyzetet teremthet a kórházi őrzőszobában.

A másik készítmény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Ennek használata a korosodó betegek számára ugyancsak nem javasolt.

A vizsgálat vezetője arra is fölhívja a figyelmet, hogy a nem kívánatos események ritkábban fordultak elő ott, ahol a gyors döntésben fiatal orvos, rezidens is részt vett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ők tájékozottabbak az új gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.