Bamba tévétársadalom?

Napi csaknem négy és fél órát töltenek a magyarok a tévé előtt

Míg tavaly 260, idén átlagosan naponta 265 percet, vagyis majdnem négy és fél órát tölt a magyar televíziónéző a készülék előtt - hangzott el a Nielsen Közönségmérés ügyfél-konferenciáján szerdán Budapesten, mintegy száz hazai médiacég képviselője előtt.

2010.05.13 17:00MTI

Ez az adat percre pontosan megfelel az öt évvel ezelőtti, televízió előtt eltöltött időnek, és negyven perccel előzi meg az amerikai, 60 perccel pedig a német televízió-nézési időt.

Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés Magyarország ügyvezetője elmondta, hogy tavaly a televízió megőrizte 40 százalékos részesedését a reklámpiacon. A földi sugárzású csatornák aránya évek óta csökken, mára a háztartások harmadában van digitális vétel.

Az AGB Nielsen - amelyet Magyarországon 2010 májusától Nielsen Közönségmérésnek hívnak - ezért a digitális sugárzási platformhoz illeszkedően folyamatosan új mérőkészülékre cseréli a régieket, és a mérések finomításához egy vidéki referenciaközpontot is megnyitott.

Digitális méréssel ugyanis jobban lehet követni a csatornák növekedése okozta nézettségaprózódást.

Az ügyvezető elmondta: a piac bővülésének jele, hogy tavalyi 82 után már 91 magyar nyelvű tévécsatorna működik. 2012-re 27 ország vált át digitális sugárzásra, s kapcsolja ki az analóg adást - mondta el Vittorio Sala, a Nielsen regionális igazgatója, hozzátéve: a környező országok közül eddig csak Ausztria váltott 100 százalékban digitális sugárzásra. Vittorio Sala az új mérési megoldások között említette a háromképernyős mérést. Így a tévé mellett már az online és mobil felületeken megjelenő médiatermékek fogyasztása is figyelhető.

A televíziós világ jelenkori kihívásairól beszélt Jorge Papanicolau, a Nielsen üzletfejlesztési igazgatója. Ő elmondta: az egyik kihívás, hogy a youtube videomegosztó tulajdonosai az oldalt teljes értékű televízióvá szeretnék alakítani. A másik kihívás az egyre több televízió piacra lépése, amely által az egy csatornára vetített nézettség általában minden országban csökken.

A Nielsen jelenleg 1040 magyar háztartásban méri a televíziós csatornák nézettségét, vagyis a csatornákra vetített médiafogyasztást. A cég tizenhat európai országban van jelen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.