10 éve egy helyen a "zsarnokgyík"

Kicsinosítják Sue-t, a világ leghíresebb dinoszauruszát

Kicsinosítják Sue-t, a világ leghíresebb dinoszauruszát abból az alkalomból, hogy épp tíz éve látható a chicagói Field Természettudományi Múzeumban.

2010.05.13 14:24MTI

Bill Simpson, a múzeum fosszília-felelőse "légfúvóval" már gondosan eltávolította a port a majdnem 13 méteres csontvázról, Sue orrlyukait pedig üvegmosó kefével tisztogatta meg.

A jubileumi ünnepségekre Chicagóba érkezik Sue Hendrickson amatőr őslénykutató is, aki 1990-ben Dél-Dakotában felfedezte a T. rex csontvázát. A Tyrannosaurus, azaz "zsarnokgyík" a theropoda dinoszauruszok egyik nemzetsége, amelybe az ismert legnagyobb szárazföldi ragadozó állatokat sorolják. Képviselőinek maradványai Észak-Amerika felső kréta időszaki rétegeiből kerültek elő.

A Tyrannosaurus rex 14 métert elérő hosszúságú, 6 méternél is magasabb, két lábon járó, nagy koponyájú és hosszú farkú állat volt. Állkapcsában fűrészes szélű, 15 centimétert is meghaladó fogak ültek. Hátsó lábai fejlettek voltak, a mellsők elcsökevényesedtek. Eddig több mint 30 példányát azonosították, némelyiket majdnem teljes csontváz alapján.

Legalább egy példány esetében lágy szövetek és fehérjemaradványok felfedezéséről is beszámoltak a kutatók. A legismertebb és a legteljesebb példány Sue, amelyet az amatőr őslénykutató fedezett fel 1990. augusztus 12-én a Hell Creek-formációban, a Dél-Dakota állambeli Faith közelében. A felfedezője tiszteletére Sue névre keresztelt tirannoszaurusz birtoklási jogáért folyó perben a bíróság 1997-ben a lelőhelyet körülvevő földterület tulajdonosa, Maurice Williams javára döntött.

A fosszíliát a Field Természettudományi Múzeum 7,6 millió dollárért vásárolta meg, majd az intézmény preparátorai 1998 és 1999 között 30 000 órát töltöttek el azzal, hogy eltávolítsák a csontokról a lerakódott kőzetet.

A csontvázat ezután átszállították New Jerseybe, ahol összeállították, majd ismét szétszedték, hogy visszavigyék Chicagóba a végső "formába öntésre".

Az őshüllőt 2000. május 17-én mutatták be a nagyközönségnek a múzeum nagy csarnokában, a Stanley Field Hallban. A csontok vizsgálata kimutatta, hogy Sue 28 éves korában pusztult el, így ez a példány a legidősebb ismert tirannoszaurusz. A korai feltételezést, miszerint a tarkóját ért erős harapásba pusztult bele, nem sikerült igazolni.

Egy későbbi vizsgálat során számos kóros elváltozást fedeztek fel a csontvázon, harapásnyomot azonban nem találtak. A koponya hátsó részének sérülését az okozhatta, hogy az elpusztult állatra egy másik rálépett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.