Néha veszélyes - néha nem

"Lyukacsos" a hamufelhő?

Az izlandi vulkánkitörésből származó hamuszennyezés nem képez összefüggő felhőtakarót - állapították meg német kutatók. "Azt már megállapíthatjuk, hogy bizonyos időközökben kritikusabb a helyzet, máskor viszont tiszta a levegő" - közölte hétfőn Cornelius Schiller jülichi légkörkutató

2010.04.19 16:35MTI

A kutató és kollégái a Lidar elnevezésű lézerszkenner rendszerrel végeznek méréseket, hogy optikai úton mutassák ki a részecskék légköri jelenlétét. A felhőt egyértelműen beazonosították 7,5 és 10 kilométer közötti magasságban.

Ez azt jelenti, hogy az Európán belüli légi forgalom szempontjából fontos magasságban a légkör "egyelőre potenciálisan szennyezett".

A kutatók a Lidarral lézerhullámot küldenek az égboltra, és a visszaverődő fényt elemzik, amivel akár 15 kilométer magasságban lévő részecskéket is ki tudnak mutatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.