Meteoritra leltek

Meglett a különös égiháború okozója

Cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án robbant meteor darabjait.

2010.04.02 08:40idokep.hu

Sárneczky Krisztiánnak és Berkó Ernőnek köszönhetően olvashatjuk a következő cikket, mely a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján találhatunk meg. A Magyarországon készült felvételek alapján cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án robbant meteor darabjait. Hírünk megjelenésekor zajlik Pozsonyban a február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását bejelentő nemzetközi sajtótájékoztató.

Egy hónappal ezelőtt meglepő médiaérdeklődést váltott ki a február utolsó vasárnapjának estéjén a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor. A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni.

A beszámolók szubjektivitása, és a kevés közvetlen megfigyelés miatt azonban első pillanatban nagyon nehéznek tűnt a helyszín pontos meghatározása. Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3x6 km-es területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek.

A rétekkel és erdőségekkel tagolt dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőrcsillagászok is kezdték átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására.

Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra. Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében.

Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak. Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.