Külszínű fejtőben talált cápafog

Őskori cápák népesítették be a krétakori tengert Cambridgeshire-grófság területén

Őskori cápák népesítették be a krétakori tengert Cambridgeshire grófság területén, legalábbis erre utal egy külszínű fejtőben talált cápafog, amely az első ilyen jellegű lelet Európában.

2010.02.21 11:24MTI

A fog a jelenkori tengeri ragadozók elődjének tartott, kihalt Orthadocus-család képviselőjéé volt. Ezek a cápák, amelyek lényegesen kisebbek voltak, mint kései utódaik, mintegy 100 millió évvel ezelőtt éltek - olvasható az Archaeology in Europe (http://www.archaeology.eu.com) Az korábban is ismert volt, hogy a jura földtörténeti korban a mai Kelet-Anglia területét borító tenger hemzsegett a cápáktól, a mostani lelet viszont az első bizonyíték arra nézve, hogy már a kréta időszakban is jelen voltak.

A lelet ily módon segít megtudni, hogy mikor és hol éltek az őskorban a cápák. Az Orthadocus nem egymagában népesítette a "cambridgeshire-i" tengert évmilliókkal ezelőtt.

A cápafog közelében az óriási tengeri hüllő, az Ichtyosaurus maradványait is meglelték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.