Cél a légtér biztonságának növelése

Sci-fiből valóság: lézerfegyver semmisített meg egy rakétát!

Az amerikai hadseregnek a világon elsőként sikerült lézersugárral a levegőben felrobbantania egy nagy hatótávolságú rakétát. Az eddig csak tudományos-fantasztikus regényekben és filmeken létező fegyver jelentősen növelheti a légtér biztonságát.

2010.02.16 13:37globusz.net

Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség beszámolt róla, hogy a Boeing repülőgyártóval és a Northop Grumman illetve a Lockheed Martin fegyvergyárakkal együttműködve olyan lézerfegyvert teszteltek, amely lehetővé teszi a ballisztikus rakéták levegőben történő megsemmisítését. Az átalakított Boeing 747-es repülőre szerelt lézerágyút a hadsereg Point Mugu-i bázisán próbálták ki.

A Rakétavédelmi Ügynökség beszámolója szerint a lézerfegyver rendszeresítésével olyan rakétavédelmi rendszer alakítható ki, amely a rakétákat a kilövés után néhány perccel több száz kilométer távolságból fénysebességgel pusztítja el. A lézeres rendszer minden korábbi légvédelmi megoldásnál hatékonyabb lehet, ráadásul kiépítése is olcsó - írja a Reuters. Szakértők szerint a lézeres rendszer átalakíthatja az Egyesült Államok és szövetségeseinek védelmi politikáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.