Tiszta sci-fi

Érezhető hologramot találtak fel japán tudósok

Japán tudósok egy lépéssel közelebb kerültek a sci-fi filmekből ismert technológiák megvalósításához, miután sikeresen hoztak létre érezhető hologramot.

2009.09.19 17:59ictpress

Egészen mostanáig a hologram csak a szem számára volt észlelhető, ha megpróbáltad megérinteni, a kezed egyszerűen áthatolt a hologramon - közölte Hiryuki Shinoda, a tokiói egyetem professzora, a technológia egyik kifejlesztője.

Majd hozzátette, hogy most már olyan technológiával rendelkeznek, mely azt az érzetet kelti, hogy meg lehet érinteni a hologramot. A hologramok - három dimenziós képek - gyakori részei mindennapjainknak, megtalálhatók a bankkártyákon, DVD-ken és CD-ken, a nagyobb méretű hologramokat pedig a szórakoztatóiparban használják. A kutatók kifejlesztettek egy olyan szoftvert, mely ultrahang hullámok segítségével nyomást gyakorol a felhasználó kezére, ha a hologramhoz közelít, írja a Reuters.

A kutatók a népszerű Nintendo Wii kontrollerét használják a kéz mozgásának követésére. A technológia tesztelését egyszerű tárgyakon végezték, azonban a kutatóknak jóval praktikusabb felhasználási ötleteik vannak, például kórházakban, vagy olyan helyeken ahol az érintés meghatározó interakció lehet.

Shinoda szerint a technológiát más tárgyak kiváltására is lehetne használni, ezzel pedig a környezetet lehetne megvédeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.