Megvan a Sinosauropteryx

Répavörös farktollazattal páváskodó dinoszauruszra leltek

Répavörös farktollazattal "páváskodhatott" a Sinosauropteryx (kínai gyíkszárny) - állítják brit kutatók, akik felfedezésükről a Nature online kiadásában számolnak be.

2010.01.28 14:52MTI

Az 1996-ban Kínában felfedezett Sinosauropteryx volt az első ismert "tollas" dinoszaurusz, amely a kora krétakorban, több mint 120 millió évvel ezelőtt élt. A felnőtt egyed hossza valamivel több mint 1 méter volt, a 64 csigolyából álló farka viszont meghaladta a testhossz felét. E dinoszauruszra hosszú nyak volt jellemző, a viszonylag rövid mellső végtagok három karmos ujjban végződtek, melyek közül az első rendkívül hosszú és vastag volt. Az állkapocs elején lévő fogak sima élűek, míg a hátrébb lévők csipkézettek voltak.

A kínai gyíkszárny igazi érdekessége azonban a kültakaró lenyomataiban rejlik: a helyenként 4 centimétert is elérő, pehelytollszerű képződmények a koponya hátsó részén, a nyakon, a háton, a csípőn és a farok mindkét oldalán, illetve a mellső végtagokon is nőttek.

A Sinosauropteryx valószínűleg kisebb emlősökkel és más kistestű állatokkal táplálkozott. Erről árulkodik az egyik példány gyomortartalma is, amelyben három emlősállkapcsot találtak. A dinoszauruszokat általában fakó, barna vagy szürke tónusokban szokás ábrázolni, ám egy 125 millió éves lelet tanúsága szerint a Sinosauropteryx farktollazata répavörös színű lehetett.

Az angliai Bristoli Egyetem kutatói elektronmikroszkóp segítségével a Sinosauropteryx fosszílizálódott tollaiban ugyanolyan melanoszómákat fedeztek fel, mint amilyenek bármely más tollazatban is megtalálhatók. (A melanoszómák a pigmentsejtek plazmájában lévő hólyagocskák, amelyek a melanin - festékanyag - raktározására szolgálnak).

"A tollak tömve vannak melanoszómákkal, és bár maga a festékanyag már réges rég eltűnt, a hólyagocskák alakja árulkodik arról, hogy milyen pigmenst tartalmaztak" - magyarázta a kutatásokat irányító Mike Benton professzor. Ismertetése szerint egyrészt gömbölyű, vörös színezőanyag tárolására szolgáló hólyagocskákat fedeztek fel, másrészt hosszúkás melanoszómákat, amelyek szürkésfehér pigmenst raktároztak.

"Ezek ugyanolyanok, mint amilyent a vörös hajban észlelünk" - hangsúlyozta a professzor. Paul Sereno, a Chicagói Egyetem neves dinoszaurusz-szakértője szerint a Sinosauropteryx esetében a színes farktollazat, ahogy a pávák esetében, "hivalkodásra" szolgálhatott. Thomas Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa szerint az angliai kutatás segít kialakítani egy összetettebb képet a távoli múltban élt lényről, amelyet így nem tekintenek pusztán "csontkollekciónak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.