Nem csak mammutot evett az ősember

Már a barlangi ember is szerette a szárnyaspecsenyét

Az ősember a közhiedelem szerint nagyvadra vadászott, ám egy spanyolországi barlangban fellelt több tucat lerágott madárcsont arról tanúskodik, hogy a szárnyas pecsenyét sem vetette meg.

2009.11.27 07:52MTI

A bukórécék (Aythya) szám szerint 202 csontjára Valenciában, az úgynevezett Bolomor-barlangban leltek. A csontleletek korát 150 ezer évre becsülik a tudósok - olvasható a Discovery Channel (http://www.discovery.com) hírei között.

Az egykori barlanglakók nem lehettek túl finnyásak, a csontokról a húst kőeszközökkel és fogakkal vágták, rágták le, vagyis az esetek legalább egy részében nyersen fogyasztották a szárnyasokat. A leleteket elemző spanyol kutatók - Ruth Blasco és Josep Fernandez - három olyan jellegzetességet regisztrált a csontokon, amelyek arról tanúskodnak, hogy egykori barlangi szárnyaslakomák maradványáról van szó.

A vágásnyomok egyaránt megtalálhatók a bukórécék szárny- és lábcsontjain, másrészt a csontvégek, amelyeken kevés a hús, megégtek, ráadásul emberi fognyomokat regisztráltak a kutatók a szárnyasok végtagcsontjain. Annak ellenére, hogy a Bolomor-barlangban egyaránt megtalálhatók a neandervölgyi ember és a Homo sapiens nyomai, a récepecsenye maradványait megőrző földtani réteg mégis azt bizonyítja, hogy a modern ember falatozott egykoron a sültből.

A leletek, amelyekről a Journal pf Archaeological Science című szaklapban számolnak be a kutatók, arra engednek következtetni, hogy kontinensünk ősi lakosai sokkal változatosabb étrenden éltek, mint eddig feltételezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.