A mozgás szerepe az anyagcserében

Miért esett jobban Samunak, az ősembernek a mamut, mint nekünk a csirke?

Fizikai terhelés kezdetekor a szervezetben egy ősi reflex, a Fight or Flight (Harcolj, vagy Menekülj) reakció éled fel.

2008.12.09 11:04MDOSZ

Ennek során az idegrendszer és a hormonális rendszer a szervezet anyagcseréjét a készenléti állapotra hangolja. Elindítja a szénhidrátok, és a zsírszövet lebontását, a vércukorszint emelését, élesíti a figyelmet, lehetőséget teremt az izomszövet aktív működésére. A mozgás során elindul a szervezet energiaraktárainak bontása, a vércukorszint emelkedése, az izmok energiafelhasználása fokozódik. Rendszeres edzés változásokat indít meg a szervezet összetételében, a testzsír mennyisége csökken, az izom mennyisége növekszik.

A szervezet edzettségi állapota javul. A mozgás intenzitása, időtartama, formája befolyásolja a mozgás energiaigényét fedező tápanyagok felhasználásának arányát és felhasználás sebességét. Az alacsony, közepes intenzitású terhelés elsősorban a zsírok lebontásával, míg a magas intenzitás a cukrok égetésével biztosítja a szükséges energiát. A nagyon rövid távú terhelés a szervezet gyors energiaraktárait (kreatinin, ATP), a rövid-középtávú a szénhidrát raktárakat, a közép-hosszú távú terhelés a zsírok, majd a fehérjék lebontását indítja el.

A terhelés intenzitásától függően a cukor lebontása történhet oxigén-felhasználással (aerob-út) nagy energianyeréssel és oxigén-felhasználás nélkül (anaerob-út) kisebb energianyeréssel. A szervezet energiafelhasználása nyugalomban a BMR indexel jellemezhető, a teljes napi aktivitás az edzések mennyiségét is figyelembe véve kiszámolható a BMR megfelelő multiplikátorral történő korrekciójával, vagy az adott tevékenység energiaigényének hozzáadásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.