Fontos a belső egyensúly megőrzése

A változás harmóniája, avagy az anyagcsere libikókája

Az anyagcsere szabályszerűségének ismerete hasznos dolog, hiszen a végső cél mi más is lehet, mint az egészségünk, egyensúlyunk, belső harmóniánk megőrzése a táplálkozás segítségével.

2008.12.08 10:45MDOSZ

Az utóbbi évtizedben a táplálkozástudományi kutatások egyre inkább azokra az élelmiszerekben megtalálható alkotóelemekre irányulnak, amelyek az energia- és tápanyagtartalom mellett az anyagcserére, és ezáltal az egészségre különleges szerepüknél fogva kedvező hatást gyakorolnak. Ilyen különleges hatóanyag például a legtöbbünk által előszeretettel fogyasztott különféle teákban és kávéban található koffein, amely többek közt bizonyítottan meggyorsítja a zsírok lebontását, ezért szerepet játszhat az elhízás kezelésében.

Az elsősorban a zöldteában jelenlévő, a polifenolok családjába tartozó izgalmas nevű epigallokatekin-3-gallát vagy röviden EGCG, amelynek egyrészt az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás talaján fellépő betegségek, mint például a daganatok megelőzésében játszott szerepe tudományos tény, de emellett az EGCG képes felgyorsítani az anyagcserét, és jótékony hatással van a vércukor anyagcserére is, ezért fontos kiegészítő eleme lehet bármely fogyókúrának, vagy épp a cukorbetegek étrendi javaslatainak.

A harmadik nagy csoport, amiről beszélünk, az antioxidánsok népes családja, melyek szintén bizonyítottan erősítik a szervezet immunrendszerét, illetve jelentős szerepet töltenek be a szív-érrendszeri és bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. Sokan, sokat beszélnek napjainkban ezekről a divatos témákról, és néha bizony tévinformációk is elhangzanak velük kapcsolatban.

Ezért az előadás a legújabb kutatások eredményeit segítségül hívva áttekinti főleg a fent említett 3 alkotóelem szervezetre gyakorolt igazolt hatását, annak érdekében, hogy bárki tudatosan képes legyen ezeket saját egészsége, belső szépsége érdekében a mindennapok részévé tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.