Más "szilárd" szervek is létrehozhatók a jövőben

Újabban mesterséges pénisszel is szaporodnak a nyulak

Mesterségesen növesztettek péniszt nyulakban sejttenyészetből kiindulva amerikai kutatók; az állatok utódokat is nemzettek új szervük segítségével - közölte hétfőn az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS).

2009.11.10 15:57MTI

A módszerrel a későbbiekben más szilárd szerveket, például májat is létrehozhatnak a páciensek saját sejtjeiből kiindulva, így azokat nem lökné ki szervezetük. Anthony Atala, a Wake Forest Egyetem kutatója elmondta, hogy gyermekurológusként számos olyan esettel találkozott, amikor születési rendellenesség miatt a nemi szervek nem fejlődtek ki megfelelően. "Ez inspirálta ezt a munkát" - magyarázta Atala.

A tenyésztéshez közönséges sejteket alkalmaztak a kutatók. A módszer első lépéseként egy nyúl péniszének felhasználásával létrehoztak egy vázat úgy, hogy minden élő sejtet eltávolítottak róla, csak a porcokat hagyták meg. Egy másik nyúltól származó szövetdarabkából eközben laboratóriumi sejttenyészetet készítettek. Meggyőződtek róla, hogy kétféle sejt keletkezett: simaizomsejtek és az érfalakat bélelő endothelsejtek.

A sejtekkel "beoltották" az előkészített vázat, majd hat héttel később a kialakult hímtagot átültették a nyulak eltávolított nemi szerve helyére. Az új nemzőszervvel rendelkező 12 állat a közös ketrecbe kerülve egy percen belül párzani kezdett a nőstényekkel; utóbbiak közül négy teherbe is esett.

Azok a nyulak, melyeknek csak a vázat ültették vissza működő szövetek nélkül, meg sem kísérelték a párzást. Atala reményei szerint az eljárást embereken is sikeresen tesztelhetik, a későbbiekben pedig a pénisznél bonyolultabb szerveket, például májat vagy vesét is növesztenek módszerükkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.