Folyékony nitrogénnel mentenék a menthetőt

Fagyasztással őriznék meg a korallokat az utókornak

A kutatók kezdenek belenyugodni abba, hogy már akkor sem lehet megmenteni a korallzátonyok többségét, ha szigorúan korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását.

2009.10.30 08:22MTI

Ezért egy dániai találkozón úgy határoztak a szakemberek, hogy folyékony nitrogénba helyezve egyes korallfajokból mintákat fagyasztanak le. Ez lehetővé tenné, hogy valamikor a jövőben, amikor sikerül állandósítani a globális hőmérsékletet, visszatelepítsék őket a tengerekbe.

A koppenhágai klímacsúcson tizenhat gazdasági nagyhatalom találkozott, hogy megvitassa az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőket. Egyik témájuk a korallzátonyok ügye volt. Ezek az élőhelyek csupán negyed százalékát foglalják el az óceán fenekének, mégis kulcsfontosságú táplálék- és jövedelemforrást jelentenek mintegy 500 millió embernek világszerte, valamint megvédik a partokat is. A politikusok és a szakemberek megegyeztek abban, hogy olyannyira gyorsan növekszik a globális szén-dioxid-kibocsátás, hogy a korallok megmentéséért vívott harc vesztésre áll - tehát alternatív megoldással kell előállni. Ilyen lehet a korallminták lefagyasztása a jövő számára. Ez az utolsó esély arra, hogy megőrizzük a rendkívül fajgazdag korallzátonyok biodiverzitását - mondta a BBC-nek (www.bbc.co.uk) Simon Harding, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatója.

A zátonyok újjáélesztése már egy másik ügy, és nem lesz egyszerű - de addig is meg lehet menteni a fajokat ilyen módon. Újabb kutatások alapján a világ egyik legfontosabb korallcsoportosulása, az úgynevezett Korall-háromszög Dél-Kelet-Ázsiában már a század végén az éghajlatváltozás áldozatául eshet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.