A Kr.u. IV. századból származik

Római szentélyt tártak fel Toscanában

A Kr.u. IV. századból származó római szentélyt tártak fel a régészek Toscanában, a tengerparti Marina di Alberesétől 3 kilométerre.

2009.10.24 13:58MTI

A négyszögletes alaprajzú építmény hossza 11,5 méter, szélessége pedig 6,5 méter. Egykori építői az úgynevezett opus testaceum római építési módszert alkalmazták, amikor a nyers vagy félig égetett téglákat kötőanyagba ágyazták - olvasható az AdnKronos olasz hírügynökség (http://www.adnkronos.com) honlapján.

A szentély alapzatát kőtömbökből építették, erre került a tégla, majd márványlapokkal borították. A régészek szerint a szentélyből ítélve a térségben egykoron egy fontos római település volt, amely a kereskedelmi kikötőt szolgálta ki. Ide érkeztek a javak Afrikából és az egész földközi-tengeri térségből, majd az árut innen továbbították északra, Siena városába, vagy az etruszk Rossellébe (latin Rosellae), illetve délre, a toszkán Heba városába (a jelenlegi Magliano), esetleg az ókori Ager Cosanusba.

A feltárások során a régészek félszáz római kori pénzérmét találtak, valamint óriási mennyiségű kerámiát, amely az egész Mediterráneumból, de legfőképpen Tunézia mai területéről származik. Az archeológusok folytatják a feltárásokat, meggyőződésük szerint a közelben kell lennie ugyanis Diana, a Hold, a szülés és a vadászat istennője szentélyének is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.