"Ezek az állatok az erő jelképei voltak"

Talán a legősibb állatkert nyomaira bukkantak a régészek

Amerikai régészek szerint az ókori Felső-egyiptomi királyság fővárosa, Hierakónpolisz területén folyó ásatások leletei alapján az uralkodók magánállatkerteket tartottak fönn.

2009.09.21 10:47National Geographic

Hierakónpolisz a Nílus nyugati partján, Luxortól 85 kilométerre délre délre található.

A Felső-egyiptomi királyság fővárosaként a predinasztikus korban kiemelkedő politikai szerepet játszott.

A várost Kr.e. 4000 körül alapították, s Hierakónpolisz, amely nem csak politikai, de fontos kereskedelmi központ volt, s kiváló söréről is nevezetes volt, mintegy ezer éven át virágzott.

A National Geographic News beszámolója szerint a város temetőjének feltárásakor a régészek állati tetemek sokaságára bukkantak, többre, mint a Nílus-parti birodalom korai időszakának bármelyik más városában.

Úgy tűnt, mintha az állatok a helyi elit örök álmát vigyázták volna a nekropoliszban.

A tudósok sokáig nem tudták mire vélni a jelenséget, ám Renée Friedman amerikai régész, aki 1996 óta irányítja Hierakónpolisz feltárásait, a legújabb leletek fényében úgy véli, hogy az állatok a helyi uralkodók magánállatkertjében éltek, s a királyok halálakor feláldozták őket, hogy elkísérjék gazdájukat a túlvilágra.

Később ez a szokás Egyiptom szerte elterjedt.

A temetőben megtaláltak egy pávián földi maradványait, kilenc kutyáét továbbá hat macskáét.

Ez év tavaszán tártak fel egy 3500 éves állati temetkezést, amelyből egy tehén és borjának csontváza került elő.

A jelek szerint a szarvasmarhákat az uralkodó halálakor ölték le.


A közelmúltban a város egyik korai uralkodójának sírja mellett egy hímelefánt földi maradványait tárták fel, amelyet szintén 3500 évvel ezelőtt áldoztak fel.

Az állatot, amely a feltételezések szerint Núbiából vagy Szudánból származott, tízéves korában ölték le, tetemét nádgyékényre fektették, majd a legfinomabb lenvászonnal takarták be.

Az elefánt gyomortartalmát megvizsgálva, megállapították, hogy utoljára gabonát, akáciaágakat, valamint vízi növényeket fogyasztott.

A régészek egy vízilóborjú, valamint egy vadmacska maradványaira is rábukkantak, utóbbinak életében több csontja is eltörött, ám összeforrtak, s a jelek szerint emberi segítség nélkül.

"Ezek az állatok az erő jelképei voltak. Befogva, birtokolva az állatokat a korai uralkodók e természetes erő birtokosának, a világ urainak hitték magukat " – fejtette ki Friedman.

A hierakónpoliszi ábrázolások egyértelműen az állatok erejét emelték ki, ahol a különböző állatfajok együtt, de emberek nélkül szerepelnek, ellentétben a későbbi korokkal, ahol az állatokat házikedvencként, áldozatként vagy ételként ábrázolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.