A gombák egy teljesen titokzatos faj

Foszforeszkáló gombafajokat fedeztek fel

Hét gombafajról állapították meg a tudósok, hogy világítanak a sötétben. Négy közülük idáig teljesen ismeretlen volt.

2009.10.07 11:12ma.hu

Hét gombafajról fedezték fel különböző országok kutatói, hogy világítanak a sötétben. A gombafajok közül négy idáig teljesen ismeretlen volt, háromról pedig nem tudták, hogy képes foszforeszkálni. A zöldes fénnyel világító gombafajok többek között Brazíliában, Japánban, Malájziában és a Dominikai Köztársaságban őshonosak.

A hét gombafaj mindegyike, a már korábban is ismert hatvannégy foszforeszkáló fajhoz hasonlóan a Mycena gombák családjához tartozik. A felfedezésekről egy tudományos folyóiratban beszámoló kutató, Dennis Desjardin, a San Franciscoi Állami Egyetem munkatársa azt reméli, hogy a most megismert új fajok segíthetnek megérteni, hogy mikor hogyan fejlesztették ki a gombák a világítás képességét.

A Mycena családba tartozó fajokkal foglalkozó kutató szerint a gombák valószínüleg azért kezdtek el foszforeszkálni a sötétben, hogy a spóráikat terjesztő éjszakai állatokat magukhoz vonzzák, írja a Wired.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.