A talált vízjég 99 százalékos tisztaságú

Vízjeget talált marsi kráterekben az űrszonda

Vízjeget észlelt a vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter szonda számos becsapódás okozta kráterben a bolygó sarkvidéke és egyenlítője közötti félúton.

2009.09.25 07:14MTI - Fotó: NASA

Ez az első alkalom, hogy jeget találtak ennyire közel a felszínhez a bolygó délebbi területein. A NASA űrszondájának becslése szerint a talált vízjég 99 százalékos tisztaságú. A 2008-ban a Marsra érkező Phoenix amerikai űrszonda, amely robotkar segítségével gyűjtött mintákat a környezetéből, és saját minilaboratóriumában elemezte azokat, az egyik talajmintával jeget hozott a felszínre a bolygó sarkvidékén.

Tavaly a Reconnaissance Orbiter radar megfigyelései eltemetett jégmezők jelenlétére utaltak a vörös bolygón. A mostani felfedezés váratlanul érte a tudósokat, mert nem számítottak arra, hogy vékony jeget találnak a bolygó északi sarkától ennyire délre. A felfedezés részleteit a Science tudományos szaklap pénteki számában ismertetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.