A víz egy 50 kilométer hosszú kanyont vájt ki

Az első egyértelmű bizonyíték, hogy tó volt a Marson

Egy hosszú, mély szurdok és a part maradványai lehetnek a leginkább egyértelmű bizonyítékai, hogy tó volt a Mars felszínén, és vizet tartalmazott akkor, amikor a bolygó elvileg már kiszáradt - közölték amerikai kutatók szerdán.

2009.06.19 09:50MTI

A Mars Reconnaissance Orbiter fedélzetén elhelyezett kamera nagy felbontású képei azt jelzik, hogy a víz egy 50 kilométer hosszú kanyont vájt ki - jelentették a Colorado Egyetem munkatársai. A Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a tó felszíne 200 négyzetkilométer lehetett, mélysége elérhette a 450 métert. Ma már nincs vita arról, hogy a Mars felszínén létezik víz, hiszen a robotfelfedezők találtak jeget.

Arra is van bizonyíték, hogy továbbra is szivároghat víz a felszínre a talaj alól, bár gyorsan eltűnik a vörös bolygó rideg viszonyai között. "Ez az első kétségbevonhatatlan bizonyítéka a partvonal jelenlétének a Mars felszínén" - mondta el Gaetano di Achille kutatásvezető. Di Achille nyilatkozata szerint a kapcsolódó geológiai bizonyítékok tették lehetővé, hogy kiszámítsák - a jelek szerint mintegy 3,4 milliárd évvel ezelőtt kialakult - tó méreteit és térfogatát.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.