Bemutatásukra harminc éve nincs pénz

Ládák rejtik az egyik legkorábbi magyar freskót

A visegrádi főesperesi templom feltárása óta raktárban pihennek az eddig megtalált egyik legkorábbi magyar falkép töredékei. A restaurálásukra és bemutatásukra harminc éve nincs pénz.

2009.09.20 19:49National Geographic

A templom maradványait a '70-es években tárták fel, s ekkor gyűjtötték össze a déli fal freskóinak többnyire töredékes darabjait is. A falképek egy részét a restaurátorok választották le a még álló falakról, s került a leletanyag a múzeum raktárába. "Akkor azt gondoltuk, rövidesen restaurálhatóak és így bemutathatóak lesznek, azonban a munka elvégzésére mindeddig nem jutott pénz" - mondta el SzőkeMátyás, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója.

"A rossz állapotú freskótöredékek összeállítása és restaurálása komoly munkát és jó néhány millió forintos költséget jelentene" - tette hozzá. A korábbi plébániatemplom helyén az 1050-60-as években épült fel a romjaiban fennmaradt főesperesi templom. A kutatások szerint a belsejét kifestés borította, amelynek jelentős töredékei csak a déli-, illetve kisebb felületen a nyugati falszakaszon maradtak fenn.

A templomot valószínűleg már a 12. században elhagyták, végső pusztulását azonban a tatárjárás okozta. "A középkori Magyarország egyik legkorábbi freskóleletét rejtette az épület romja. Így a leletanyag páratlan kordokumentum is egyben." - jelentette ki Buzás Gergely, a múzeum régésze.

A templom fölé már az ásatások befejezése után védőépület került. Itt nyílik meg először a látogatók előtt a hétvégén a 11. századi templomot bemutató kiállítás, amelyben a falképeknek egyelőre csak a fényképei láthatók. Mint arról már beszámoltunk, a kiállításra az ásatásból előkerült töredékek alapján restaurálták a templom karzatoszlopait, valamint rekonstruálták az egykori fából ácsolt szentélyerekesztőt.

A 11. századi templomot és az ispáni központ többi feltárt épületét rekonstrukciós rajzok mutatják be. A falfestményeknek a restaurálása és az eredeti helyükre való visszahelyezése azonban továbbra is várat magára. Képgaléria megtekinthető a '70-es évekbeli feltárásról és a freskótöredékekről a Műemlékem.hu magazinjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.