Egyedülálló freskó Szíriából

Pokolbéli freskót találtak a magyar régészek

Magyar régészek tárják fel Szíriában a Közel-Kelet legnagyobb középkori várát, Magratot, amely a Johannita Lovagrend központja volt.

2008.11.22 19:51MTI

Nagyon ritka, hogy egyetlen országra bízzák a feltárásokat, általában nemzetközi missziókat szerveznek” – mondta Major Balázs, az expedíció vezetője, aki azért vállalkozott erre a nagyszabású feladatra, mert ez az egyedüli vár, amely Magyarországhoz kapcsolható, részben magyar pénzből épült. Az elmúlt két ásatási szezon eredményeit összefoglalva Major Balázs a maga nemében egyedülálló freskót emelte ki, amelyet a várkápolnában a később felvitt vakolatréteg alatt fedeztek fel.

A freskó pokolbéli jelenetet ábrázol a déli falon. A pokol, amennyiben megfestik, mindig a nyugati falon van, szemben az oltárral, mert ott megy le a Nap, sötétség honol. A mi poklunk közvetlenül a szentély mellett, a déli falon van. Ennyire közel a szentélyhez pokolbéli jelenetet nem nagyon szoktak ábrázolni” – magyarázta Major Balázs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.