Gyógyítsuk be a Föld sebeit!

Egy jegesmedve adott Elsősegélycsomagot Fodor Gábornak

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a magyar közigazgatási intézmények klíma-semlegességének elérését kezdeményezi, és kibocsátás-csökkentési tervet szorgalmaz a hazai nagyvállalatoknál.

2008.02.12 13:35WWF

Mindezt akkor fogadta meg, amikor átvett a WWF Magyarország igazgatójától és egy jegesmedvétől egy Elsősegélycsomagot, melynek tartalmával a Föld sebeit gyógyíthatjuk. Nem elég a kormányokra, vállalatokra mutogatni, a klímaváltozás rajtunk is múlik, mi is tehetünk ellene! 
 
A WWF Magyarország ezért olyan termékeket, kiadványokat és hasznos tanácsokat tartalmazó Elsősegélycsomagot állított össze, melyek használatával hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A természetvédelmi szervezet 400 db Elsősegélycsomagot sorsol ki azok között, akik elküldik neki klímafogadalmukat a wwf.hu weboldalon keresztül március 15-ig. 

Egyetlen lehetőségünk van, hogy a klímaváltozás drámai következményeit enyhítsük: széndioxid-kibocsátásunkat azonnal és drasztikusan csökkentenünk kell, és át kell térnünk a szénmentes technológiák alkalmazására. Ebben mindenkinek szerepet és felelősséget kell vállalni – indokolta az akciót Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. 

A WWF Elsősegélycsomagja útmutatást ad, hogyan kezdjük el otthonunk széndioxid-kibocsátásának csökkentését. Az első Elsősegélycsomagot dr. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter kapta. A kézbesítő az éghajlatváltozás által súlyosan érintett faj, a jegesmedve egyik képviselője volt. A miniszternek is klímafogadalmat kellett tennie a csomagért. Célom a magyar közigazgatási intézmények karbon-semlegességének elérése – jelentette ki a miniszter. 

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a tárcavezető részletes felméréseket készíttet a közigazgatási intézményeknél az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, cselekvési tervet és programokat kezdeményez az ilyen jellegű környezetterhelés csökkentésére. Fodor Gábor egyik kiemelt feladatának tekinti a szénalapú technológiák kiváltását. A tárcavezető hozzátette: a közszférában tett lépések mellett szeretné elérni, hogy 2010-re a 100 legnagyobb magyar vállalat többsége rendelkezzen saját kibocsátás-csökkentési programmal. 

Fodor Gábor hozzátette: magánemberként is törekedni fog arra, hogy családja is a karbon-semleges megoldásokat válassza, és csökkentsék a villamos-, hőenergia- és víz-fogyasztásukat Vásárlásaiknál előnyben részesítik a helyben készült termékeket és az ökológiai gazdálkodásból származó ételeket.


Az éghajlatváltozás következményei drámaian súlyosbodni fognak a közeljövőben, ha nem cselekszünk azonnal. Az állatfajoknak legalább egynegyede eltűnhet 2050-re, szélsőséges időjárással kell szembenéznünk, sőt, a várható változások a század közepére a világgazdasági termelés 20%-át is tönkretehetik. 

A WWF Elsősegélycsomag tartalma: szigetelőanyag ablakra, energiatakarékos izzó, víztakarékos csapfej, napelemes kerti lámpa, akkumulátortöltő tölthető ceruzaelemmel, energiatakarékos háztartási és fűtési tippek, öko-autózás tanácsok, WWF Magazin, WWF hűtőmágnes. A játékra jelentkezés és klímafogadalom tétel a wwf.hu weboldalon lehetséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.