"Különleges módon támadják meg a vírusokat"

Csontritkulás elleni szerrel gyógyítható az új influenza?

Két, csontritkulás kezelésére használt szer hatékonyan pusztíthatja el az influenzavírusokat, beleértve az új, H1N1-et és a madárinfluenza H5N1 vírusát is - állapították meg hongkongi kutatók.

2009.08.14 19:08MTI

Egy kísérletben két szernek - pamidronát és zoledronát hatóanyagnak - tettek ki influenzavírussal megfertőzött emberi sejteket. A kutatók megfigyelték, hogy a szerek hatására extra mennyiségben termelődött az egyik típusú fehérvérsejt (az yd jelű T-sejt), amely elpusztította a vírussal fertőzött sejteket.

Az influenzavírusok csak élő emberi vagy állati sejtekben képesek szaporodni, ezért a fertőzött sejtek elpusztítása megállíthatja a vírus sokszorozódását - mondták a kutatók. Lau Jü-lung, a Hongkongi Egyetem kutatója úgy írta le a megfertőzött emberi sejteket, mint amelyek "vírust termelő gyárként" működnek.

"Ezek a szerek különleges módon támadják meg a vírusokat... Ez a megközelítés a vírusokat termelő gyárakat pusztítja el" - magyarázta a professzor. Malik Peiris, a kutatócsoport tagja hozzátette, hogy a gyógyszerek a szervezet immunválaszát is javíthatják.

Ez azért is fontos, mert az influenzavírusok folyamatosan mutálódnak, változnak, így a vakcinák hatékonysága csökken. A hongkongi kutatók következő lépése a szerek állatkísérletben való kipróbálása lesz, aztán jöhetnek csak az emberi, klinikai vizsgálatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.