Készül az oltóanyag

Felkészülni! Már az ajtón kopogtat az új influenza!

Soha nem látott sebességgel terjed az új influenzavírus, ennek ellenére tíz vállalatból csak kettőnek van válságterve a járvány ellen. Az Omninvest megkezdte A(H1N1) influenzavírus elleni vakcina gyártását.

2009.07.20 10:50ma.hu

Hazánkat őszre érheti el az új influenzajárvány, amely globálisan is jelentős problémát jelent majd- közölte Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológus szakorvosa. Ennek ellenére tíz vállalatból csupán kettőnek van válságterve a járvány ellen – derült ki a DGS Global Research tanácsadó cégnek a Világgazdaság számára készített kutatásából.

"A 2009. évi A(H1N1) vírus nemzetközi szinten példátlanul gyorsan terjed" - figyelmeztetett a WHO a honlapján megjelent közleményében. Az ENSZ szakosított szervezete szerint a múltbeli világjárványok esetében több mint fél év kellett ahhoz, hogy a vírus olyan szinten fertőzzön, mint most hat hét alatt.

A szervezet kérte az érintett országoktól, kísérjék közelről figyelemmel a vírus veszélyességének növekedésére utaló rendkívüli jelenségeket, például az egyes lakosságcsoportokon belüli súlyos, illetve halállal végződő fertőzéseket és a szokatlan tüneteket.

A külföldi tulajdonú cégek jóval felkészültebbek, tízből hat cég már rendelkezik válságtervvel. Ez 104 szervezet válaszából derül ki. A pandémiatervek kidolgozása létszükséglet lenne, hiszen járvány idején csökken a munkakapacitás és nagyobb az esélye a tömeges fertőzésnek ezekben a közösségekben is.

Járvány esetén a munkát vállalók egynegyede, egyötöde esne ágynak és egy 10-15 hétig tartó pandémia során akár 3,5 millióan is megbetegedhetnek a lakosság körében. Becslések szerint megnövekedne a halálesetek száma is.

A H1N1 vírus elleni vakcina gyártása már megkezdődött, hamarosan az is kiderül majd, hogy mennyi szükséges a védekezéshez. Először a hazai igényeket szolgálják majd ki, majd ezt követően a külföldi partnereket- mondta Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője.

Az oltást először az egészségügyben dolgozók kapják majd meg, hiszen ők látják majd el az influenza által megbetegedett embereket. A kormány döntésétől függően az oltóanyag egy része térítésmentes lesz, az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális vakcina 1200 forintos árával.

A szezonális influenza elleni oltóanyag mellett külön lehet majd beadatni az új influenza elleni vakcinát. Az ÁNTSZ októberre tervezi a tömeges oltási kampány beindítását.

Az új influenza sajátossága, hogy könnyen és nyáron is terjed. Ha valaki hirtelen egyik napról a másikra belázasodik, végtag- és torokfájása lesz, vegyen fel maszkot és zárkózzon be. Semmiképpen ne menjen rendelőbe, inkább telefonon hívja az orvost, mert könnyen megfertőzhet másokat - tanácsolják. A H1N1 gyors lefolyású, és leginkább a szív és érrendszeri betegségben szenvedők a veszélyeztetettek.

Maria-Paule Kieny, a WHO oltóanyag-fejlesztési szolgálatának igazgatója újságírók előtt kijelentette, hogy a betegséget okozó (A)H1N1 típusú vírust nem lehet feltartóztatni.

Kieny szerint szeptember-októberre készülhet el az új típusú influenza ellen hatásos vakcina. A WHO egyébként fenntartja szokásos ajánlásait az oltásra az influenzaszezont illetően. Az egészségügyi dolgozók beoltása mellett a betegség átadásának megakadályozása és az elhalálozási arány csökkentése érdekében a WHO azt tanácsolja, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a legkockázatosabb betegekre, így a terhes nőkre és a krónikus betegségekben szenvedőkre.

Az elsőként beoltott csoportokba kell kerülniük az ötévesnél idősebb gyermekeknek is, mivel iskolásként nagy közösségekbe tömörülnek és így fokozzák a járvány terjedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.