Egyesülő bordákból jön létre

Nem csont és bőr a teknőspáncél

Egy nemzetközi kutatócsapatnak sikerült rekonstruálnia a teknőspáncél kialakulásának útját.

2009.07.13 10:16MTI

A kétszázötvenmillió évvel ezelőtt feltűnt, időközben 313 fajt számláló teknősök védőpáncélja olyan egyedi felépítést kölcsönöz a hüllőknek, hogy a tudomány sokáig nem tudta megfejteni, miként jutottak a birtokába. Hirosi Nagasima, a japán Kobéban található RIKEN Fejlődésbiológiai Központ kutatója csapatával a tyúk, az egér és kínai lágyhéjú teknős embrióinak összehasonlításával próbálta megfejteni az evolúciós folyamatot.

A három állat embriói a legkorábbi stádiumokban közös fejlődési szakaszon mennek át, amely valószínűleg azonos a legutolsó közös ősükével. A teknősembrió további fejlődése során kezd el csak szélsőségesen megváltozni: bizonyos részei egymásba hajlanak - írták a kutatók a Science című amerikai szaklapban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint.

Eközben a csontok és izmok közötti kapcsolatokból megmarad néhány, de újak is keletkeznek, amelyek más hüllőknél, madaraknál és emlősöknél nem figyelhetők meg. Az egymásba hajlás utolsó következményeként végül létrejön a teknős páncélja az egyesülő bordákból - és nem a csontlemezkék és a bőr összenövéséből, mint eddig feltételezték. Eközben a lapockák is teljesen szokatlan helyre kerülnek: ahelyett, hogy a bordák felett helyezkednének el, a bordák, illetve a páncél veszik körül őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.