95 százalékos hanyatlás!

Környezetvédők küzdenek a tengeri teknősök nagyobb jogi védelméért Amerikában

Három amerikai környezetvédő csoport a San Francisco-i szövetségi bíróság segítségével akar nyomást gyakorolni két halászati szerve, melyek nem válaszoltak az aktivisták által még 2007-ben benyújtott, az ál-cserepesteknősök és a bőrhátú tengeri teknősök erősebb jogi védelmét szorgalmazó petíciókra.

2009.05.30 13:45MTI

Az Oceana, a Biológiai Sokszínűségért Központ és a Tengeri Teknős Rehabilitációs Program keresete szerint, az Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatala, valamint a Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat megsértették a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvényt azáltal, hogy nem válaszoltak 12 hónapon belül a 2007-ben benyújtott három keresetre. A halogatással pedig komolyan veszélyeztetik az amerikai partok mentén felbukkanó bőrhátú-, és ál-cserepesteknős populációkat.

"A halászati szervek csak halogatják a választ. A nyugati partoknál sürgetik a halászat beindulását, amelyről tudják, hogy a tengeri teknősök elfogásával és megölésével jár" - mondta Santi Roberts, az Oceana csoport kaliforniai vezetője.

A petíciók közül kettő azt szorgalmazza, hogy a Csendes-, és az Atlanti-óceán ál-cserepesteknős populációja kerüljön át a fenyegetett fajok közül, a nagyobb jogi védelmet élvező veszélyeztetett fajok közé. Jim Milbury, a Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat szóvivőjének elmondása szerint a lassú válaszadás oka a teknősök tanulmányozásának bonyolultságában rejlik.

A szervezetnél külön foglalkoznak az állatok veszélyeztetett élőhelyének pontos felderítésével. "Az egyik oka a lassúságnak, hogy rendkívül nehéz meghatározni a kritikus tartózkodási helyét egy olyan fajnak, mely 10 ezer kilométert úszik a víz alatt" - mondta Milbury.

A bőrhátú teknősök már így is a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Az egyik petíció az oregoni és kaliforniai partok veszélyeztetett élőhellyé nyilvánítását sürgeti, mivel a teknősök a több ezer kilométerre lévő japán, indonéz, ausztrál és mexikói fészkelő helyeikről vándorolnak ide medúzát lakmározni. A bőrhátú teknősök a 900 kilogrammot és a 2,5 méter hosszúságot is elérhetik. Kilencszáz méter mélyen is tudnak úszni, ám hatalmas méretük miatt gyakran fennakadnak a halászhálókban. Míg 1982-ben nagyjából 115 ezer felnőtt nőstény példány volt a világon, addig 14 évvel később ez a szám 34 500-ra csökkent.

"A Csendes-óceánon a bőrhátú teknősök populációja az összes fészkelő helyen lecsökkent, 95 százalékos hanyatlást mutatva az utóbbi két évtizedben. Amennyiben ez folytatódik, a csendes-óceáni bőrhátúak valószínűleg ki fognak halni a következő pár évtizeden belül" - állítják a szakemberek.

A kisebb, vöröses barna színű ál-cserepesteknősök a fenyegetett fajok közé tartoznak a halászat és a fészkelő helyeik elpusztítása miatt. Japánban és Floridában kikelve, ezek a teknősök szintén a nyugati partokhoz úsznak héjas, és puhatestű állatokat enni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.