Három új teknősfaj ősmaradványait fedezték fel

Megkerültek az első úszó teknősfaj maradványai egy skót szigetről

Az ásatások során előbukkant fosszíliák a szárazföldi és vízi teknősök közti átmenet eddig hiányzó láncszemei. A skóciai Skye szigeten hat ősi teknősmaradvány került elő, mindegyikük a mezozoikumból, ráadásul azon belül is a dinoszauruszok abszolút virágkorából.

2008.11.25 16:30National Geographic

Az itteni ásatásokon előkerült példányok pont azok, amelyek a szárazföldi életmódot hátrahagyva visszamerészkedtek a tengerbe – azaz megtanultak úszni.

Mindez olvasható a Proceedings of the Royal Society című brit tudományos folyóiratban. Az ásatások során pontosan a szárazföldi illetve vízi teknősök közti láncszem került elő, amit a tudósok Eileanchelys waldmani ("teknős a szigetről") névvel illettek.

Az utóbbi két évben három új teknősfaj ősmaradványai tárták fel, mindegyikük a jura időszak középső szakaszából (a doggerből) származik. A leleteket Oroszországban, Argentínában és most legutóbb Skóciában találták meg.

Ezek közül utóbbiak a legteljesebbek. Sokat megtudhatunk arról, hogy ezek a korai teknősök hogyan különültek el a ma ismert, formáktól
– mondta Anquetin.

A leleteket egyelőre az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeum őrzi, bár azokat a Természettudományi Múzeum és a University College London kutatói találták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.