Magyar agykutatók űrkísérlete

Kísérlet arról, hogy az alváshiányban szenvedők hogyan reagálnak váratlan helyzetekben

Ma indul útnak az Atlantis űrrepülőgép, rakterében az európai fejlesztésű Columbus laboratóriummal. A nemzetközi űrállomáshoz csatlakozó laborban októbertől az MTA Pszichológiai Kutatóintézet űrkutató csoportja által kifejlesztett kísérleteket végzik.

2008.02.07 10:14Népszabadság Online, Fotó: NASA

Két hónapot késett a NASA Atlantis űrrepülőgépének fellövése. Eredetileg tavaly december 6-án kellett volna utolsó előtti útjára fellőni az űrsiklót, de az indítást törölték, mert a gép külső üzemanyagtartályának egyik szintjelzője üzemképtelen volt. A januári kilövés sem jött össze, ezért indulhat csak magyar idő szerint ma este az Atlantis. Az európai fejlesztésű űrlabort február 10-én csatlakoztatják az űrállomáshoz, míg az Atlantis február 18-án tér vissza.

A Columbus nekünk magyaroknak is érdekes, mert a fedélzetére vitt egyik műszer segítségével öt űrhajóson magyar agykutatók által összeállított kísérleteket végeznek. A 128 csatornás EEG-készülékkel a komplex cselekvéseket szervező agyi terület zavarait vizsgálják, illetve a térbeli tájékozódás súlytalanságbeli változásának megfigyelését is elvégzik.

Az októberben kezdődő kísérletsorozatban részt vevő űrhajósok gyakorlásként először Kölnben, az európai kiképzőközpontban kipróbálják a kísérletet, felszállás előtt és visszatérés után pedig a Moszkva-közeli Csillagvárosban kerül sor a kontrollkísérletekre. Az MTA szakemberei szerint a kísérletek egyik "mellékterméke" lehet annak a pontosabb megismerése, hogy az alvás- vagy oxigénhiányban szenvedők (magas hegyen dolgozók, asztmások) hogyan reagálnak váratlan helyzetekben - olvasható a lapban.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.