Tapsolással "szólt rá" gyerekére

A gorillamamák tapssal irányítják családjukat

A nőstény gorillák tapsolással hívják fel magukra az ezüsthátú hímek és kölykeik figyelmét.

2009.05.12 17:09MTI

A közép-afrikai erdőkben tett felfedezés a második alkalom, hogy a jelbeszédnek ezt a formáját sikerült vadon élő, nyugati síkvidéki gorilláknál kimutatni. Arra enged következtetni, hogy a nagytestű majmok tapsolással kommunikálnak egymással nagyobb távolságokon, és ezzel tartják össze a családot. "Meglepően emberi volt a tapsolás módja - mondta Ammie Kalan, az Oxford Brookes Egyetem kutatója. - Egy nőstény csupán ennek révén meg tudta változtatni kölyke viselkedését, ami leginkább egy anyára emlékeztet".

Kalan és kollégája, Hugo Rainey, a Wildlife Conservation Society munkatársa a Kongói Köztársaság Lac Tele rezervátumában figyelték meg a gorillákat, kutatásuk eredményeit pedig a Primates című szaklapban adták közre. A fogságban élő hím és nőstény gorillák néha tapsolnak, kifejezvén lelkesedésüket vagy felhívva magukra gondozójuk figyelmét. Több mint huszonöt évvel ezelőtt Diane Fossey egy másik fajnál, a vadon élő hegyi gorillánál észlelte a tapsolást. A megfigyelt nőstény egyed azonban négy év múlva elhagyta a jelzésnek ezt a formáját.

Nem sokkal később J. Michael Fay primatológus látott nyugati síkvidéki gorillákat tapsolni a Közép-afrikai Köztársaságban, és úgy hitte, hogy az figyelmeztető reakció az ember közeledtére. Kalan and Rainey négy különböző csoportnál tanulmányozta a tapsolást. Összesen öt felnőtt nősténynél tapasztalhatták ezt a viselkedést. Négyen közülük fiatal kölyköt nevelő anyák voltak. A nőstények minden egyes alkalommal kétszer maguk előtt tapsoltak gyors egymásutánban. Két esetben minden bizonnyal a hím ezüsthátú figyelmét akarták a kutatók jelenlétére felhívni a gesztussal.

Válaszképp az ezüsthátú kísérletet is tett arra, hogy megfélemlítse a megfigyelőket, míg a másik esetben a tapsot követően elüvöltötte magát, majd püfölni kezdte a mellkasát. Olyat is megfigyeltek, hogy az anya hirtelen tapsolt a kölykének, amely erre abbahagyta a játékot, a többi felnőtt pedig a táplálékkeresést. Mindnyájan a kutatókat leső anya pillantását követték, majd rövidesen odébb is álltak. "Ez egyfajta gesztikuláló kommunikáció, amelyet eddig nemigen tudatosodott a gorillakutatókban - vélekedett Kalan. - Segítségével a gorillák megőrzik a csoport összetartását".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.