A fiatal hím testvérpár a Csehországban született

Cuki! Szibériai tigrisek költöztek a Szegedi Vadasparkban

Szibériai tigrisek érkeztek a Szegedi Vadasparkba szombaton; a fiatal hím testvérpár a csehországi Dvur Králové állatkertjében született és az európai fajmegmentő program keretében került a Tisza-parti városba - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

2009.04.25 18:20MTI

A szakember elmondta, az idei esztendőben az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő vadaspark dolgozóinak és látogatóinak régi álma teljesült a tigrisek érkezésével. 

A vendégek között végzett kérdőíves felmérés szerint e ritka ragadozó volt az egyik olyan állat, melyet legszívesebben láttak volna Szegeden. A testvérpár hároméves, gondozóiktól a Pedro és a Zorro nevet kapták. Két évet a rigai állatkertben töltöttek, oda azonban egy tenyészpár érkezett, így új otthont kellett nekik keresni - közölte az igazgató. A fiatal hímek 170-180 kilósak, de az elkövetkező években tovább fognak nőni - többek között a naponta elfogyasztott 8-10 kilogrammnyi húsnak köszönhetően -, kifejlett korukban tömegük meghaladhatja majd a három mázsát. 

A szibériai tigriseknek szabadon néhány ezer példánya élhet. Pontos számukat nehéz megbecsülni, mivel hatalmas területen szóródtak szét, emiatt nagy a populációk szétszakadásának veszélye, így különösen fontos állatkerti szaporításuk. Az igazgató reményei szerint néhány év múlva a Szegedi Vadaspark is kaphat egy tenyészpárt, és ezt követően itt is sikerülhet majd szaporítani a szibériai tigriseket. Az állatoknak meg kell szokniuk új környezetüket, ezért a látogatók még nem találkozhatnak velük. Nyilvános bemutatásuk majd a gyereknapon lesz, amikor átadják újonnan épült tágas kifutójukat - mondta Veprik Róbert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.