30 százalékkal kissebb

Kettétört egy antarktiszi jéghíd

Kettéhasadt a szárazfölddel két szigetet összekötő Wilkins-jégself 40 km széles jéghídja az Antarktiszon - számolt be a Der Spiegel című német lap online kiadása.

2009.04.07 16:36National Geographic

Az ún. Wilkins-jégself a fagyos déli kontiensen, az Antarktiszi-félsziget nyugati tövében, a Bellingshausen-tegerben található. A jégselfet a Charcot- és a Latady-szigettel egy 40 km széles jéghíd köti össze. Ez a jégself egyik legkeskenyebb része, az évek során fokozatosan zsugorodott, végül leggyengébb pontján most kettétört.

A Wilkins-jégself területe az 1950-es években még 16 ezer négyzetkilométer volt, azóta mintegy 30 százalékkal zsugorodott. Hatvan éve a jéghíd szélessége még 100 km volt. Angelika Humbert, a münsteri egyetem geofizikusa elmondta, hogy csak az elmúlt évben 14 százalékkal csökkent a jégself kiterjedése. A 2008-as jégletöredezések, amelyek februárban és májusban következtek be, néhány óra alatt végbementek. Mindez igen sérülékennyé tette a jéghíd maradékát, amely az idei nyarat már nem is bírta ki.

"Bámulatos, hogyan szakadt ketté a jég. Sokáig vártunk arra, hogy ezt láthassuk" - nyilatkozta David Vaughan, a brit Antarktis Survey gleccserkutatója az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja által készített felvételről, amelyen szépen megfigyelhető a hasadék. Vaughan januárban járt utoljára a Wilkinsnél. Akkor már hatalmas darabok törtek le a jéghídról: az épen maradt részt a kutató elmondása szerint "bevásárlóközpont-nagyságú" jéghegyek vették körül.

A tudósok egyöntetűen a globális felmelegedéssel magyarázzák a jégself zsugorodását illetve a jéghíd kettészakadását. A kutatók évek óta egyetértenek abban, hogy az északi sarkvidék jege teljesen egyértelműen drámai sebességgel olvad. Az antarktiszi folyamatokat illetően azonban nem volt egységes álláspont. A hőmérséklet emelkedését sokáig csak pontszerűen regisztrálták, amelyekből semmilyen következtetést nem lehetett levonni, sőt egyes vidékek hőmérséklete a mélytengerével egyetemben még csökkent is.

Januárban azonban a tekintélyes Nature című tudományos folyóirat hasábjain közzétett tanulmány már egyértelműen amellett foglal állást, hogy a klíma fölmelegedése az Antarktiszt is érinti, méghozzá mindenütt egyforma mértékben. Az elmúlt ötven évben összesen kilenc antarktiszi jégself tört le vagy zsugorodott össze.

Olykor ez teljesen hirtelen következik be, mint például 1995-ben a Larsen A nevű jégtakaró esetében, vagy 2002-ben a Larsen B-nél. A déli kontinens területéről összesen 25 ezer négyzetkilométer (több mint negyed Magyarországnyi) jégtakaró veszett el, amelyek átrajzolták az Antarktisz partvonalának futását.

A tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy egyes jégselfek legalább tízezer évesek, kialakulásukhoz pedig több száz évre van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.