Az ötödik az egész világon

Újabb arcátültetés Franciaországban!

Sikeres arcátültetést hajtottak végre francia orvosok egy 28 éves férfin; a lövés által megsebesült beteg 15 órás műtéten esett át, orvosai szerint jól van.

2009.03.28 12:57MTI

Arca mellett állkapcsát is helyre kellett állítani, de már ébren van, és jól érzi magát - számolt be a beavatkozás után Laurent Lantieri professzor, egy Párizshoz közeli klinika orvosa.

Lantieri már 2007 januárjában is végzett hasonló műtétet, akkor egy veleszületett daganatos rendellenességben szenvedő 29 éves német férfit operált meg. A mostani műtét sikerességét azonban még korai lenne megítélni. A páciens eddig csak egy kanül segítségével tudott táplálkozni, mivel az agyaggalamb-lövészet során elszenvedett balesetet követően nem tudta sem kinyitni, sem pedig becsukni a száját, annyira roncsolódtak a szájizmai.

A créteili Henri Mondor klinikán végrehajtott arcátültetés az ötödik a világon, és a harmadik Franciaországban. Az első ilyen jellegű beavatkozást 2005-ben végezték el Isabelle Dinoire francia betegen. A nőt arcát saját kutyája marcangolta szét. A műtét során egy agyhalott szervdonor orrát, száját és állrészét kapta meg.

Az operáció után 10 hónnappal már be tudta csukni a száját, másfél év után pedig újra rendesen tudott nevetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.